УПОЗОРЕЊЕ

УПОЗНАЈЕМ ЈАВНОСТ ДА САМ ОПЉАЧКАН ЗА ВИШЕ ОД 5.000 ЕВРА. НАДЛЕЖНИ ОРГАНИ СУ УПОЗНАТИ КО И КАКО ЈЕ ОПЉАЧКАО И ГДЕ СУ ПАРЕ. ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕ МИ ПАРЕ ВРАТИТИ.

 

ПРЕ НЕКИ ДАН ЧОВЕК ЗАБОРАВИО ТАШНУ СА 5.000 ЕВРА. НАЛАЗАЧ ВРАТИО. СВЕ ЧЕСТИТКЕ.

 

„Корисник подигао 150.000 евра у францима,
уплатио банци 135.000 евра,
а банка од њега потражује још 400.000 евра.“

НБС И ПОСЛОВНЕ БАНКЕ НАСТАВЉАЈУ ДА НАС ПЉАЧКАЈУ.

ЈА НЕ МОГУ ДА СЕ ПОМИРИМ СА СЛЕДЕЋОМ СИТУАЦИЈОМ:

1) ЗНАМ КО МЕ ПЉАЧКА; ЗНАМ КО ЈЕ ЛОПОВ;
2) ЗНАМ КАКО МЕ ПЉАЧКА;
3) ЗНАМ КОЛИКО ЋЕ ДА МИ ОПЉАЧКА; У НАВЕДЕНОМ ПРИМЕРУ ЧОВЕК ЈЕ ОПЉАЉЧКАН 250.000 ЕВРА.
4) СВАКО ОД НАС ЈЕ НЕШТО МАЊЕ ИЛИ ВИШЕ ОПЉАЧКАН.
5) ЗНАМ ДА ЋЕ МО СУПРУГА, ДЕЦА И ЈА, ЗБОГ ПЉАЧКЕ ОСТАТИ НА УЛИЦИ БЕЗ СТАНА, А ЈА САМ ВЕЋ И БЕЗ ПОСЛА;
6) НБС И ВЛАДА НЕЋЕ ДА ПРЕДУЗМУ БИЛО ШТА ШТО СУ ПРЕДУЗЕЛИ У ДРУГИМ ЗЕМЉАМА. СУДОВИ ОДУГОВЛАЧЕ…
7) ЗНАМ ДА, ОД ОКО 22.ООО СТАМБЕНИХ УГОВОРА У ШВАЈЦАРСКИМ ФРАНЦИМА, ОСТАЛО ЈЕ АКТИВНИХ ОКО 18.0000, А ОКО 9.ООО СУ УГОВОРИ ПО ОСНОВУ КОЈИХ КЛИЈЕНТИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПЛАЋАЈУ РАТЕ.
8) ДА ЛИ ТО ЗНАЧИ ДА НАС 9.000 СВЕ ОВО ЗНАМО И СЕДИМО КУЋИ И ЧЕКАМО СУДСКЕ ИЗВРШИТЕЉЕ; АКО ЈЕ ТАКО, ОНДА И ТРЕБА ДА НАС ПЉАЧКАЈУ.

http://svajcarac.rs/sta-ce-biti-s-kreditima-u-svajcarcima-ako-se-donese-pogresna-odluka-posledice-mogu-snositi-gradani-cele-zemlje/

 

Šta će biti s kreditima u švajcarcima: Ako se donese pogrešna odluka, posledice mogu snositi građani cele zemlje

by Ljiljana Milovanovic · 17/04/2017

Šta će biti s kreditima u švajcarcima: Ako se donese pogrešna odluka, posledice mogu snositi građani cele zemlje

– Kada se predlažu rešenja za ovakve probleme, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite, da se rešenja ne mogu prepisivati i da se uvek postavlja pitanje ko će snositi troškove pojedinih rešenja, a posledice pogrešnih odluka mogu snositi svi građani Republike Srbije – rekli su u NBS

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” je ponovo uputilo zahtev za hitno donošenje Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre, nakon što je Ustavni sud Hrvatske doneo Rešenje po kom je Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima proglašen ustavnim, čak i svrsishodnim u pomoći građanima Hrvatske koji su zaduženi kreditima u ovoj valuti. Kako kažu u Efektivi, to je do sada bio glavni argument koji je NBS koristila kao razlog da se ne donese isti zakon i u Srbiji, pa smo tim povodom kontaktirali NBS, gde su nam rekli da i dalje nema uslova za takvo rešenje u Srbiji.Za kredit za stan od 150.000 švajcaraca, moraju da vrate 400.000, ili ostaju na ulici!

EFEKTIVA BEZ EFEKTA: Udruženje bankarskih klijenata bez podrške NBS i banakaUdruženje klijenata je, naime, podsetilo na surov primer gde je korisnik podigao 150.000 evra u francima, uplatio banci 135.000 evra, a banka od njega potražuje još 400.000 evra.“Tražimo od NBS i Vlade Srbije hitno donošenje ovog Zakona, kako bi se sprečilo dalje otimanje nekretnina od strane banaka. Podsećamo da je ovakvo zakonsko rešenje doneto u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a da je u BIH u proceduri, te da jedino u Srbiji, od svih zemalja bivše Jugoslavije, država, odnosno centralna banka nisu uradile ništa konkretno kako bi pomogle svojim građanima”, stoji na sajtu udruženja.Međutim, u centralnoj banci tvrde drugačije i podsećaju da su 2015. propisali četiri modela aneksiranja ugovora o kreditu, gde prema prva dva modela postoji opcija konverzije kredita iz franaka u evre i koje su banke dužne da ponude korisnicima

stambenih kredita, ali to očito nije slučaj u praksi.

Takođe podsećaju da su tačkom 2. Odluke o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi sa kreditima u stranoj valuti regulisali postupanje banaka u vezi sa jednostranim povećanjem neodredivih elemenata promenljive kamatne stope – bez obzira na stranu valutu u kojoj je kredit indeksiran – i to na način da se ukupan iznos sredstava koji su banke naplatile po ovom osnovu uračuna u prevremenu otplatu kredita.– Po tom osnovu banke su vratile korisnicima kredita oko 5,13 milijardi dinara. Podsećamo i da je Narodna banka u maju 2013. godine dala i preporuku bankama (Preporuka BAN 001/13) čiji je cilj bio da se korisnicima kredita u francima u naredne tri godine omogući otplata nižih rata kredita, i to tako da se razlika između svake stvarne i umanjene rate odlaže na period od tri godine i na tako odloženo potraživanje se ne obračunava kamata – kažu u NBS za “Telegraf”.

Ovakve mere centralne banke nisu dale rezultate, bar prema dokumentaciji “Efektive” u kojoj su evidentirana četiri slučaja samoubistva korisnika švajcarskih kredita “koji su sebi oduzeli živote, ostavljajući svoje porodice da se i dalje bore sa dugovima”.Na najnoviji pokušaj udruženja, banka je dala sledeći odgovor:– Kada se predlažu rešenja za ovakve probleme, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite, da se rešenja ne mogu prepisivati i da se uvek postavlja pitanje ko će snositi troškove pojedinih rešenja, a posledice pogrešnih odluka mogu snositi svi građani Republike Srbije – rekli su u NBS.Da li smatrate da treba prebaciti kredit iz švajcaraca u evre i ko to treba da uradi – država novcem građana ili privatne banke? Odgovore ostavite u komentarima.

Telegraf

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s